Hoe kies je de perfecte voetbalschoenen?

Zijn je voetbalschoenen versleten en heb je nieuwe nodig of wil je gewoon een extra paar voetbalschoenen? Er is zoveel keuze, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Het is logisch als je twijfelt welke voetbalschoenen bij jou passen. Uiteraard wil je heel graag op dezelfde kicksen spelen als jouw held, maar soms is dit juist niet de goede keuze. Exact om deze reden geven we in dit artikel een aantal tips om de schoenen te kiezen die perfect bij jou passen!

Bij het kiezen van voetbalschoenen is het bijvoorbeeld allereerst belangrijk waar jouw kracht in het veld ligt. Ben je een snelle speler, of juist meer iemand die de controle op het veld bewaart of ben je juist iemand de lijnen uitzet in het veld. Daarnaast is de ondergrond waarop je speelt van belang. Speel je vaak op natuurgras of juist op kunstgras of zachte ondergronden? Dit is belangrijk om over na te denken. Het is immers belangrijk om de juiste voetbalschoenen op de juiste ondergrond te dragen om blessures te voorkomen. We zien vaak dat voetballers zogenaamde Firm Ground/FG (voor natuurgras) voetbalschoenen dragen op kunstgras. Dit kan wel, maar betekent ook dat de schoenen minder lang meegaan, omdat de noppen van FG voetbalschoenen niet voor die specifieke ondergrond gemaakt zijn. In het navolgende gaan we in op de perfecte voetbalschoenen voor verschillende speelstijlen en bespreken we ook nog even welke voetbalschoen voor welke ondergrond ideaal is.

Voetbalschoenen voor snelle spelers

Ben je een snelle speler op de flanken? Dan heb je allereerst geluk! Snelheid is een mooie eigenschap, waarmee je je tegenstander te snel af kunt zijn. Deze eigenschap kun je nog beter benutten door op lichtgewicht voetbalschoenen te spelen, zoals de Mercurial Vapor voetbalschoenen of de adidas X Ghosted voetbalschoenen. Lichte voetbalschoenen hebben vaak een dunne upper en lichte zoolplaat, zodat je je snelheid optimaal kunt benutten, doordat je geen extra gewicht met je meedraagt. Deze voetbalschoenen geven je vaak het gevoel dat je op blote voeten speelt. Dit kan echter ook een nadeel hebben. Doordat de schoenen erg licht van gewicht zijn, kan er wat comfort en ondersteuning ontbreken. Uiteraard bevatten deze voetbalschoenen wel extra features voor meer comfort en ondersteuning. Ben je echt op zoek naar een voetbalschoen die je voeten goed ondersteunen, dan zijn deze ''speed'' voetbalschoenen niks voor jou. Een ander belangrijk punt is dat lichte voetbalschoenen vaak zijn gemaakt voor spelers met wat smallere voeten. Wees dan ook niet verbaasd als deze voetbalschoenen super strak om je voeten vallen, wanneer je wat bredere voeten hebt. Ben je een snelle en creatieve voetballer met wat smallere voeten, dan adviseren je voor de Nike Mercurial, de adidas X Ghosted of de Puma Ultra voetbalschoenen te kiezen.

Voetbalschoenen voor controlerende spelers

Ben je niet die snelle vleugelspeler of spits, maar de speler die vanuit het middenveld de steekpassen geeft of de leiding geeft aan het middenveld of verdediging? Dan zijn de speciale voetbalschoenen voor controle en power de perfecte voetbalschoenen voor jou! Dit zijn over het algemeen voetbalschoenen die op de upper een 3D structuur bevatten. Dit heeft namelijk als doel een ultieme grip te hebben en het perfecte balgevoel te geven. Dit is namelijk van essentieel belang als je de wedstrijd wilt domineren en controleren. Met dat in gedachte hebben merken die voetbalschoenen voor controlerende spelers ontwikkelen de neiging zoveel mogelijk technologieën in een voetbalschoen te verwerken. Bij de adidas Predator voetbalschoenen betreft dit bijvoorbeeld de Zone Skin technologie die in de upper verwerkt zijn. Dit zijn dunne ribbels, die zijn ontworpen voor optimale wendbaarheid, kracht, controle en dribbels. De voetbalschoenen in de categorie ''controle'' zijn beter afgewerkt dan de voetbalschoenen voor snelle voetballers. De reden hiervan is dat deze voetbalschoenen op verschillende posities gebruikt kunnen worden. De schoenen zijn over het algemeen ook wat breder, waardoor deze ook een groter publiek aantrekken. De voetbalschoenen in de categorie controle zijn eigenlijk de meest veilige keuze als je nieuwe voetbalschoenen wilt kopen. Voetbalschoenen die tot deze categorie behoren zijn de adidas Predators, de Nike Phanthom GT voetbalschoenen en de Puma Future voetbalschoenen.

Voetbalschoenen voor voetballers met comfort!

Er is nog een categorie! Dit is de categorie voetbalschoenen voor de echte puristen, die het belangrijk vinden dat een voetbalschoen perfect om de voeten valt en voor comfort zorgt. Dit zijn de voetbalschoenen die typisch ontworpen zijn voor stijlvolle verdedigers, middenvelders en de traditionele nummers 10, die zich onderscheiden door een magische touch en visie! Deze categorie voetbalschoenen hebben vaak een upper die gemaakt is van leer. Er gaat niets boven het aantrekken van een leren voetbalschoen. Leer betekent comfort en we kennen allemaal de adidas Copa's en Nike Tiempo's met een premium leren bovenwerk, dat zich perfect vormt naar de vorm van je voeten en 90 minuten lang heerlijk aanvoelt. Doorgaans gaan deze voetbalschoenen ook lang mee, dus ben je op zoek naar iets duurzaams, dan zijn deze voetbalschoenen perfect voor jou. Naast de adidas Copa Mundial of de Nike Tiempo voetbalschoenen, zijn de Puma King voetbalschoenen ook perfect wanneer je op zoek bent naar comfort!

Alle merken lanceren deze voetbalschoenen met verschillende zoolplaten (met noppenconfiguratie), welke weer geschikt zijn voor specifieke ondergronden. Bij de keuze voor nieuwe voetbalschoenen die je dus ook mee te nemen voor welke ondergrond je deze voetbalschoenen wilt gaan gebruiken. Als je de voetbalschoenen gebruikt voor de specifieke ondergrond waarvoor deze bedoeld is, dan gaan deze allereerst langer mee. Daarnaast voorkomt het blessures. Soms train je de hele week op kunstgras, maar speel je in het weekend op natuurgras. In dat geval is het of handig om twee paar voetbalschoenen te hebben, welke specifiek zijn voor de ondergrond waarop je voetbalt. Tegenwoordig hebben merken ook hybride voetbalschoenen in het assortiment, welke je voor zowel natuurgras als voor kunstgras kunt gebruiken. Wil je een juiste keuze maken? Check dan welke zoolplaat voor welke ondergrond het best is.

Zachte ondergrond/ Soft Ground (SG)

Zoals de naam al zegt zijn SG voetbalschoenen vooral gemaakt voor zachte ondergronden. Is het veld een beetje modderig of heeft het net geregend op het natuurgras? Dan zijn de voetbalschoenen voor een zachte ondergrond de perfecte voetbalschoenen. We adviseren deze voetbalschoenen in ieder geval niet op kunstgras te gebruiken, omdat deze schoenen vaak een mix van metalen en plastic noppen bevatten, waarmee je het kunstgrasveld zou kunnen beschadigen. Houd er ook soms rekening mee dat scheidsrechters SG voetbalschoenen soms niet toestaan, omdat je met de stalen noppen je tegenstander zou kunnen blesseren.

Natuurgras / Firm Ground (FG)

De meest gebruikte voetbalschoenen zijn de voetbalschoenen die gebruikt worden voor stevige ondergronden, zoals natuurgras. Deze schoenen kunnen het best gebruikt worden voor velden die niet te nat en te draagt zijn. De zoolplaat van deze voetbalschoenen ziet er meestal wat agressief uit en bevatten vaak een gespleten noppenconfiguratie met zowel noppen aan de voor- als achterkant. In deze zoolplaten zijn vaak verschillende technologieën verwerkt, omdat de voetbalschoenen vrij populair zijn. Je kunt deze voetbalschoenen eventueel ook op zachte kunstgras gebruiken, maar dat raden we over het algemeen niet aan. Het risico op blessures is namelijk groter en je je zult zien dat de noppen sneller verslijten, met name wanneer het lekker weer is. Wil je slechts één paar voetbalschoenen hebben? Dat kan! Merken als adidas, Nike en Puma hebben inmiddels ofwel FG/AG voetbalschoenen of zogenaamde Multiground voetbalschoenen in het assortiment. Deze voetbalschoenen kun je zowel gebruiken voor kunstgras als voor natuurgras.

Kunstgras/ Articial Ground (AG)

Er zijn ook speciale voetbalschoenen voor kunstgras beschikbaar. Deze voetbalschoenen worden gekenmerkt door ronde, kleine en holle noppen. De noppen zijn wat zachter van structuur, waardoor je minder hard landt op het kunstgras. Er ontstaat namelijk minder frictie en wrijving met het oppervlak en er is een betere drukverdeling onder de voet. Het nadeel hiervan is wel dat de voetbalschoenen wat minder responsief zijn, echter dit merk je vaak niet. Op voetbalschoenen die bedoeld zijn voor kunstgras zitten ook vaak wat meer noppen.

Turf (TF)

Voetbalschoenen voor turf ondergronden zijn vaak voetbalschoenen voor kunstgrasvelden met kort kunstgras, waarin zand verwerkt is. Dit zijn de vaak wat oudere kunstgrasvelden. Voetbalschoenen voor turf ondergronden bevatten vaak een sterke rubberen zool met veel kleine noppen, die zorgen voor een perfecte grip. Deze voetbalschoenen kun je eventueel ook gebruiken voor hardcourt of gravel. Wanneer je op deze ondergronden speelt adviseren we niet SG, FG of AG voetbalschoenen te gebruiken, omdat je dan niet genoeg grip hebt.

In je zoektocht naar nieuwe voetbalschoenen is het dus van belang te bepalen welke voetbalschoenen het beste passen bij jouw speelstijl en op welke ondergrond je vaak speelt. Daarnaast is het ook van belang dat jouw maat beschikbaar is en schoenen goed te passen voordat je ze daadwerkelijk gaat gebruiken. Voetbalschoenen vallen vaak anders dan normale sneakers. Per merk kan dit ook nog eens erg verschillen. We hopen je met dit artikel in ieder geval wat houvast te bieden bij het maken van de perfecte keuze voor jouw voetbalschoenen!

Gerelateerd nieuws