11 februari 2020

Wat is de Nike Flyprint technologie?

Nike lanceerde twee jaar geleden hardloopschoenen met de zogenaamde Flyprint technologie. Het lijkt een kwestie van tijd te zijn totdat het Amerikaanse sportmerk een voetbalschoen met deze geavanceerde technologie lanceert! Op een evenement in New York vorige week vertelde Nike wat meer over de voetbalschoen van de toekomst. Deze bevatten namelijk zowel de Air Zoom technologie als de Flyprint technologie. De Air Zoom units kennen we natuurlijk van de populaire Nike Air Max sneakers. Met de Flyprint technologie zijn we wat minder bekend. Toch kunnen we vertellen wat het inhoudt.

Op zoek naar hardloopschoenen met deze technologie? Check het in deze SHOP! Of ben je op zoek naar de nieuwste Nike Mercurial voetbalschoenen? Check deze SHOP!

Positieve reacties op Nike Flyprint textiel

In 2018 lanceerde Nike voor het eerst een hardloopschoen met Flyprint technologie voor marathonloper Eliud Kipchoge, die destijds alleen maar positieve feedback gaf op de hardloopschoen met Flyprint: ''Toen ik de hardloopschoenen aantrok, werd direct mijn positieve indruk bevestigd. De schoen is licht, voelt comfortabel en is alles wat ik zoek in een hardloopschoen. Ik ben ook betrokken geweest bij het productieproces van deze schoenen. Hierdoor is de schoen nog beter geschikt in regenachtige omstandigheden. De schoenen absorberen namelijk geen water. Het lijkt alsof je vliegt met deze schoenen. Wanneer je voeten contact maken met de grond, is er weinig impact en je spieren verzuren minder. Hierdoor herstel je ook weer sneller.''

De voordelen van de Nike Flyprint technologie

In het interview kwamen al een aantal voordelen aan bod van de technologie, maar wat is het nu precies? Voordat Nike de technologie ontwikkelde heeft het jarenlang onderzoek gedaan naar de gegevens van atleten. Naar aanleiding hiervan is door het merk onderzocht wat de ideale samenstelling is van materialen die gebruikt moeten worden om de atleten zo goed mogelijk te laten presteren. Dit is direct ook een voordeel van de Flyprint technologie. Het product kan namelijk perfect afgestemd worden op een atleet of een bepaalde sport.

Flyprint is een nieuwe 3D printing technologie die Nike gebruikt om de bovenschoen te produceren. Dit heeft verschillende voordelen ten opzichte van de 2D technieken die het merk normaliter gebruikt. Een belangrijk voordeel is het verhoogde dynamische vermogen. Het voordeel van de Flyprint textiel is namelijk dat het materiaal wordt vervaardigd op basis van versmelting. Dit is bij gebreid en geweven materiaal natuurlijk niet het geval. Bij deze materialen ontstaat er dan ook meer wrijvingsweerstand tussen de in elkaar gevlochten garens (de schering en inslag). Geprint texiel heeft dit niet, doordat er knooppunten met elkaar versmolten zijn en heeft daardoor meer precisie. Hierdoor is het ook lichter en ademt het beter dan de stoffen die Nike eerder gebruikte. Daarnaast is het materiaal perfect te combineren met andere materialen, zoals bijvoorbeeld het Flyknit materiaal van Nike. Dit maakt het een perfect materiaal om te gebruiken voor voetbalschoenen. Flyknit garens kunnen namelijk thermisch gehecht worden aan het Flyknit textiel, waardoor lijm of stiksel overbodig is.

Ook voor Nike heeft de Flyprint techniek een groot voordeel. Wanneer er specifieke lijnen van het materiaal aangepast moeten worden, kan dit makkelijk zonder dat er standaardconstructies gewijzigd moeten worden. Hierdoor worden de test- en revisietijden per cyclus ook ingekort.

Het lijkt een kwestie van tijd voordat Nike deze technologie ook toepast in haar voetbalschoenen! Hetzelfde geldt voor de Air Zoom technologie. We houden jullie hier uiteraard over op de hoogte! Ben je op zoek naar de hardloopschoenen met deze technologie? Check het in deze SHOP! Of ben je op zoek naar de nieuwste Nike Mercurial voetbalschoenen? Check deze SHOP!