Einde goksponsoren in La Liga vanaf 2020-2021?

Het wedden op voetbal is mateloos populair. In Spanje wil men daar echter paal en perk aan stellen. Na maanden van speculaties, roddels en waarschuwingen is de kogel in Spanje vrijwel zeker door de kerk. Vanaf het seizoen 2020-2021 is het voor de Spaanse voetbalclubs in La Liga niet meer toegestaan om met een goksponsor op het tenue te spelen. De Spaanse minister van Economische en Consumentenzaken maakte bekend dat het ministerie binnenkort de regels met betrekking tot de exposure van gokbedrijven gaat verscherpen. Het laatste ontwerp met betrekking tot de exposure van gokbedrijven ligt momenteel ter goedkeuring bij de Europese Commissie.

Wanneer de wet doorgevoerd wordt en dit inderdaad betekent dat voetbalclubs geen gokbedrijf meer als hoofdsponsor mogen hebben, moeten maar liefst acht La Liga clubs zo snel mogelijk afscheid nemen van hun hoofdsponsor. Valencia, Alavés, Leganés, Granada, Mallorca, Sevilla, Osasuna en Levante hebben namelijk allemaal een gokbedrijf als hoofdsponsor. In totaal hebben zeventien van de twintig La Liga clubs een sponsorovereenkomst met een gokonderneming. De clubs konden hier overigens al even aan wennen. Bij het hervatten van de Spaanse competitie na de coronacrisis speelden deze clubs met de tekst: ''Safe Sport, Safe Tourism'' op de voetbalshirts om weer aandacht te geven aan het toerisme in Spanje, dat een flinke deuk heeft opgelopen door de crisis. Deze regeling was tot 21 juni van kracht.

Volgens de Spaanse krant El Conifdencial wil de minister bovendien dat gokreclame op TV, radio en andere media wordt beperkt tot maximaal 1 uur per dag en alleen tussen 13:00 en 17:00. Het nieuwe wetsvoorstel verbiedt niet alleen een goksponsor op de tenues, ook in de namen van de Spaanse voetbalstadions mag niet meer de naam van een gokbedrijf voorkomen. Hetzelfde geldt voor namen van tribunes of de competitie. Hierdoor zouden gokkantoren dus geen naamrechten meer kunnen kopen. Bovendien mogen deze bedrijven niet meer in voetbalstadions adverteren. Een ander onderdeel van het voorstel is dat gokbedrijven geen welkomstbonussen aan mag bieden aan nieuwe klanten.

Mocht het voorstel van minister Garzón daadwerkelijk doorgaan dan lopen de Spaanse voetbalclubs meer dan 100 miljoen euro aan inkomsten mis. Dit wordt ongetwijfeld vervolgd. Wanneer dit daadwerkelijk doorgevoerd wordt, heeft Voetbalshirts.com de komende tijd veel nieuws als het gaat om deals tussen Spaanse voetbalclubs en nieuwe sponsoren!