10 februari 2020

De Nike Air Zoom Vapor voetbalschoenen | Voetbalschoen van de toekomst

Van Nike weten we dat het graag vooruit kijkt! Daarin past natuurlijk ook de voetbalschoen van de toekomst. Innovatie is immers de sleutel tot succes. Aan de evolutie van de voetbalschoen heeft Nike vorige week een nieuw hoofdstuk toegevoegd. Op een speciaal evenement in New York, waarop ook het nieuwe Nigeria voetbalshirt gereleased werd, lanceerde het Amerikaanse sportmerk een revolutionaire voetbalschoen. Deze voetbalschoenen zijn niet door Nike geproduceerd, maar betreft een zogenaamde concept voetbalschoenen, waarvan we niet gek op zullen kijken als deze in de nabije toekomst wel wordt gelanceerd en verschillende spelers hierop zullen gaan spelen. Nike voetbalschoenen met de Air Zoom en Flyprint technologie! Wat? We leggen het allemaal uit! 

Deze voetbalschoenen zijn (nog) niet beschikbaar om te kopen! Ben je op zoek naar de nieuwste Mercurial voetbalschoenen? Check het in deze SHOP! Of check de nieuwste Nike Air Max sneakers in deze winkel! 

Nike Mercurial voetbalschoenen met Air Zoom unit

De Air Zoom technologie kennen we natuurlijk van de Nike Air Max sneakers, maar hoe ziet dat eruit op voetbalschoenen? De Nike Air Zoom Mercurial (Vapor) voetbalschoenen bevatten een Air Zoom unit over de de gehele lengte en dit moet ervoor zorgen dat je een uniek gevoel ervaart aan de onderkant van je voeten. Zoals voor iedere dempende technologie geldt: hoe meer energie je erin gooit, hoe meer je terug krijgt. Om dit te bereiken heeft Nike de interne chassis van de schoenen veranderd. Deze bestaat alleen nog uit een binnenzool met een Zoom Air unit voor het maximale effect. Dit betekent dat de Air Zoom technologie in de gehele upper van de voetbalschoenen verwerkt is. Jeongwoo Lee, senior design director bij Nike legt uit: ''We zijn gestart om de Air Zoom technologie toe te passen over de gehele lengte van de schoenen en hebben dit gevisualiseerd hoe het eruit zou zien als deze verwerkt zouden zijn aan de zijkanten van de schoenen en de voetbalschoenen als het ware omhullen. Dit heeft onder andere geleid tot een voetbalschoen met een doorzichtige upper.

Een voetbalschoen, geproduceerd met Flyprint technologie

Een ander kenmerk van de Nike Air Zoom voetbalschoenen is de zogenaamde Flyprint. Flyprint is een 3D geprint textiel, dat Nike eerder al toegepast heeft bij de Nike Zoom Vaporfly Elite Flyprint running schoenen van marathonloper Eliud Kipchoge, een schoen die alle wereldrecords al gebroken heeft. Wat houdt Flyprint precies in? Het Amerikaanse sportmerk maakt al langer gebruikt van 3D printtechnologie om schoenen en sneakers te ontwikkelen. Flyprint gaat echter een stapje verder. Het is het eerste textiel dat ook daadwerkelijk gemaakt is met 3D printers en kan fungeren als buitenste laag van sportschoenen.  De Flyprint technologie van Nike geeft designers meer mogelijkheden om data te vertalen naar nieuwe textielstructuren. Het bevordert de inspanning van Nike op het gebied van de ontwikkeling van textiel. Hierdoor houdt Nike ook nog eens de eer hoog als het gaat om het ontwikkelingen van nieuwe technologieën zoals de Hyperfuse, Flywire en Flyknit technologie in het verleden. 

Op deze manier zijn de schoenen niet alleen uniek, maar gaat ook het proces sneller en preciezer. Het voordeel van 3D-textiel print techniek ten opzichte van 2D-textiel print techniek is het verhoogde dynamische vermogen. Het materiaal wordt vervaardigd op basis van versmelting, waar een geweven textiel bijvoorbeeld wrijvingsweerstand ontstaat tussen de in elkaar gevlochten garens, heeft geprint textiel door de versmolten punten meer precisie. Het is ook lichter en ademt meer dan de eerder door Nike gebruikte stoffen. Kortom de Flyprint techniek heeft alleen maar voordelen voor de atleet.

Een voordeel van het zogenaamde 3D textiel ten opzichte van 2D materialen is dat het nog dynamischer. Het materiaal wordt namelijk vervaardigd op basis van versmelting. Hierdoor is er meer verbinding. Bij gebreide of geweven textiel is er meer frictie tussen de garens. Dankzij de 3D printer is het mogelijk om materiaal te maken dat minder weerstand en frictie ondervindt dan de schoenen met deze materialen. Bij geweven materiaal ontstaat er namelijk meer wrijvingsweerstand tussen de in elkaar gevlochten garens. 3D geprint textiel heeft dit niet omdat dit met elkaar versmolten is.  Het gevolg is dat sneakers en dus ook voetbalschoenen met een Flyprint upper nog lichter zijn en een beter ademend vermogen hebben dan de textielen die Nike voorheen gebruikte voor de upper van voetbalschoenen. Uiteraard mag het extra laagje waarin de ACC (All Conditions Control) technologie is verwerkt, niet ontbreken. Deze extra 3D structuur zorgt voor de beste balbehandeling in alle weersomstandigheden.

Duurzame productietechnologie

De Nike Mercurial Air Zoom voetbalschoenen zijn verder uitgerust met zogenaamde Flywire kabels. Deze zorgen voor extra ondersteuning, die je als voetballer nodig hebt, wanneer je hoge snelheden behaalt en je tegenstander de baas wilt zijn. Het focus punt van de Air Zoom voetbalschoenen is overigens wel het 4,5 mm brede Air Zoom unit van de voetbalschoenen. Waar deze bij sneakers vooral een dempende werking hebben, is het doel hiervan voor de voetbalschoenen anders. Bij voetbalschoenen staat dit gedeelte in het teken van responsiviteit. Nike Design Director Lee legt uit: ''In het verleden hebben we veel aandacht besteed aan demping rondom de hiel. Echter voetballers die op de Nike Mercurial voetbalschoenen spelen, voetballen niet met hun hiel. De spelers voor wie wij deze schoenen ontworpen hebben, maken snelheid vanuit de voorvoeten, telkens weer. Dit is de reden dat we een dunne Air Zoom unit over de gehele lengte van de schoenen hebben aangebracht, welke de schoenen een snelle look geven. Hierdoor word je als het ware weggeduwd op de schoenen.

De Zoom Air unit is niet alleen één van de meest iconische innovaties van Nike. De producten met de Zoom Air technologie zijn ook duurzaam. De Nike Air producten bestaan sinds 2008 ten minste voor 50% uit gerecycled materiaal. Ook Flyprint is een duurzame productiemethode en dit komt ook weer terug in de binnenzool. Hier is namelijk de volgende tekst verwerkt: '''Structure printed as a single strand = Zero Waste.”

Het lijkt een kwestie van tijd tot Nike de Mercurials lanceert met een Air Zoom Unit en Flyprint! Daarover houden we jullie uiteraard op de hoogte! Ben je op zoek naar de nieuwste Nike Mercurial voetbalschoenen? Check het in deze SHOP! Of check de nieuwste Nike Air Max sneakers in deze winkel!