2 oktober 2019

De allereerste voetbalschoen ooit

Als er geen voetbalschoenen waren, dan hadden wij geen nieuws! In dit blog brengen we om die reden een ode aan de allereerst voetbalschoen ooit! Voor de eerste voetbalschoen moeten we terug naar bijna 500 jaar geleden. In 1526 bestelde de toenmalige koning van Engeland, King Henry VIII per brief een paar voetbalschoenen bij een schoenmaker. Dit is overigens best opvallend te noemen, omdat diezelfde koning het spelletje probeerde te verbieden. Of zijn schoenmaker daadwerkelijk de schoenen voor hem geproduceerd heeft, is de vraag.

Wil je de allereerste voetbalschoen ooit bestellen? Dit kan exclusief in deze retro SHOP! 

Retro voetbalschoenen: gemaakt van leer, zwaar en met stalen noppen!

Pas rond 1800 werd voetbal populairder. Vaak namen werknemers van fabrieken of groepen uit dorpen het tegen elkaar op in Engeland. De meeste mensen speelden deze onderlinge wedstrijden in werklaarzen- of schoenen, die erg hard en zwaar waren en eigenlijk niet ontworpen zijn om mee te rennen of te schoppen. Vaak hadden deze laarzen ook nog stalen nopjes onder de schoenen. Als je iemand raakte met deze schoenen, kun je je wel voorstellen dat dit niet prettige aanvoelde. In de late jaren 1800 hadden deze voetballaarzen zelfs metalen spijkers of noppen onder de schoenen, zodat de voetballers niet weg zouden glijden. Het is dan ook niet gek dat er in 1863 officieel regels gesteld werden aan voetbalschoenen. Vanaf deze periode werden scherpe noppen of spijkers verboden en mocht er ook niet meer geschopt worden boven de knieën. Dat dat voor die periode gebeurde, kunnen we ons nu bijna niet meer indenken.

Even na deze periode werd de allereerste voetbalschoen van leer geproduceerd. Kenmerkend aan deze voetbalschoenen was het dikke leer, waarvan de schoenen gemaakt werden. Dit betroffen bovendien schoenen die tot de enkel liepen, met een beetje fantasie waren de eerste voetbalschoenen de voorloper van de huidige voetbalschoenen met enkelsok. Tegenwoordig wegen voetbalschoenen niet meer dan 100-200 gram. Dat was bij de eerste voetbalschoenen wel anders. Deze wogen namelijk een halve kilo. Als het regende verdubbelde het gewicht zelfs! Vanaf 1900 is de ontwikkeling van de voetbalschoen sneller gegaan. Merken als GOLA, Hummel, Valsport en in de Verenigde Staten P. Goldsmith & Sons werden populair, doordat zij zich specialiseerden in de productie van leren voetbalschoenen en andere sportaccessoires.

Door een fusie in de jaren '40 verdween P. Goldsmith & Sons als sportmerk. Andere merken specialiseerden zich juist meer in kleding, dan in schoenen en accessoires. Dit was de periode waarin adidas ontstond, momenteel met Nike het grootste sportmerk ter wereld. Deze twee merken produceren momenteel de ene na de andere innovatieve voetbalschoen. Kunnen we dan nergens meer een retro voetbalschoen vinden? Gelukkig sinds kort weer. Het van origine Amerikaanse sportmerk P. Goldsmith & Sons is namelijk weer terug met een groot aanbod aan leren retro producten. Een van die pareltjes in het assortiment van het vintage merk zijn de eerste voetbalschoenen. Deze lederen voetbalschoenen hebben hetzelfde design als de schoenen die we kennen van eind jaren 1800 en beginjaren 1900. Het onderstel van deze vintage schoenen is gemaakt van hout en bevat ook nog houten noppen. Om deze voetbalschoenen nog een extra vleugje vintage te geven, heeft het merk twee witte banen toegevoegd aan de zijkanten. Check hieronder nog meer afbeeldingen van deze gave schoen!

Leren retro voetbalschoenen bestellen

De allereerste voetbalschoen ooit kun je vanaf nu dus ook bestellen. Wij raden vooral aan deze schoenen te gebruiken als decoratie in huis, in een voetbalkantine of in je bedrijf. De prijs van de schoenen is EU 94,95. Check ook nog meer andere retro producten in de onderstaande winkel. Directe levering!

Bestel de allereerste voetbalschoen ooit exclusief in deze SHOP!